Medicina Internă
Medicina internă este ramura care are în prim plan prevenția, diagnosticarea și tratarea adulților cu boli complexe, integrând noțiuni din numeroase alte specialități medicale.
Medicul internist poate îngriji pacientul atât în spital, cât și în regim ambulator, în funcție de particularitățile și necesitățile terapeutice ale fiecărui caz.
Specialiștii în medicină internă sunt pregătiți să reacționeze corespunzător atât în fața urgențelor medicale și bolilor acute, cât și în fața afecțiunilor cronice, cu evoluții îndelungate.
Medicii interniști se pot supraspecializa în oricare dintre subspecialitățile derivate din această ramură medicală: cardiologie, endocrinologie, nefrologie, pneumologie, gastroenterologie sau reumatologie
O ecografie mamară este o tehnică imagistică utilizată, în mod obișnuit, pentru depistarea tumorilor și a altor anomalii ale sânilor. Ecografia utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini detaliate ale țesutului sânilor.
În timp ce o ecografie a sânului poate fi utilizată pentru a evalua un nodul în sân, aceasta nu poate determina dacă nodulul este canceros. Acest lucru poate fi stabilit numai dacă o probă de țesut sau lichid este scoasă din zona respectivă și testată în laborator.
Ecografia abdominala este o investigatie imagistica bazata pe ultrasunete prin care se pot examina organele, vasele si tesuturile intra-abdominale. Ecografia abdominala este o metoda rapida de diagnostic, neiradianta, care se poate repeta ori de cate ori este nevoie si nu este dureroasa. Dispozitivul care se aplica pe corpul pacientului numit sonda, emite ultrasunete catre organele si tesuturile intraabdominale si apoi recepteaza undele reflectate si le transmite ecografului. Imaginile obtinute sunt in nuante de gri, alb si negru.